Dit is waarom een waterkoeler bijdraagt aan een drinkwater besparing bij een water tekort

9 april 2024

Jaarlijks verspillen wij Nederlanders vele onnodige liters drinkwater, door te lang te douchen, de kraan aan te laten tijdens het handen wassen, de tuin te besproeien overdag & ook om ‘koud’ water uit je leiding te krijgen. Wat zijn de problemen die kunnen ontstaan & welke maatregelen kun jij nemen?

Wist je dat we gemiddeld voor 1 glas water uit de kraan, vaak 2 tot 4 glazen aan hoeveelheid water verbruiken? Hoe dat komt, we houden allemaal van een glas lekker koud water en laten daarom vaak de kraan even doorlopen tot het water uit de leiding kouder is geworden. Hiermee verspil je onnodige liters drinkwater, wat zonde is.

WATERKOELERS DRAGEN BIJ AAN EEN BESPARING!
Het is heel simpel, waterkoelers zorgen ervoor dat je water direct gekoeld uit je machine of kraan komen, je hoeft dus geen liters water te verspillen om je koude glas water te kunnen nuttigen. Daarnaast worden waterkoelers op het leidingnetwerk voorzien van filtersystemen, waardoor vele schadelijke bacteriën in het voortraject al worden opgevangen.

Een tekort aan drinkwater kan zorgen voor een mindere kwaliteit van het drinkwater welke uit je leidingen komt, dit kan veroorzaakt worden door een andere manier van waterwinning bijvoorbeeld uit oppervlakte water en bacteriën die loskomen uit ons leidingstelsel. Zuiniger omgaan met ons drinkwater is dus niet alleen belangrijk om voor de toekomst verzekerd te zijn dat we nog steeds drinkwater uit onze leidingen krijgen, maar ook om de kwaliteit te kunnen blijven behouden. Steeds vaker worden ‘kookadviezen’ door leidingmaatschappijen afgegeven en dit zal in de toekomst nog veel vaker voor gaan komen is de verwachting.

Minder lang douchen en de tuin minder besproeien zijn veel genoemde zaken die verspilling tegen kunnen gaan, ook het plaatsen van een regenton kan veel onnodige liters uit ons leidingnetwerk tegengaan.

Het is belangrijk dat we allemaal verantwoord omgaan met onze leidingwater en tekorten in de toekomst tegen gaan.