Kraanwater zuiveren met filters

In het proces van het filteren van water, wordt actieve kool vaak gebruikt om verontreinigingen en onzuiverheden te verwijderen. Actieve kool heeft veel toepassingen in de geneeskunde (adsorptie van giftige stoffen), in de waterzuivering en om te ontkleuren en te ontgeuren.

Actief kool helpt mee om veilig drinkwater te produceren door adsorptie van verontreinigende stoffen zoals pesticiden en andere persistente organische stoffen. De actieve kool trekt negatief geladen verontreinigingen aan zoals chloor, benzine en kankerverwekkende stoffen.

De meeste koolstof waterfilters zijn ofwel gemaakt met een granulair (poedervorm) actieve kool, of met een koolstofblok. Er zijn een aantal verschillende stoffen die gebruikt worden om de kool voor deze filters te maken, zoals bitumen, hout en kokosnoot. Hiervan is kokosnoot de duurste, maar is ook het meest effectief bevonden. Het heeft de mogelijkheid om zelfs de kleinste deeltjes verontreiniging te verwijderen.

Aqua Chain biedt alleen actieve koolstof filters aan, die ook bij een zeer lage waterleidingdruk hun werk blijven doen. Dit is vooral nodig in gebouwen met meerdere verdiepingen waar geen boosterpomp (om de leidingdruk te verhogen) aanwezig is.

Waterfilter Granular Activated Carbon (GAC)

Dit actief koolfilter filtert tot 10 micron en zorgt voor een smaak- en reukverbetering, doordat met name chloor en chloorverbindingen eruit worden gefilterd. Het filtermedium is actiefkool (ook bekend als Norit) en heeft de eigenschap chloor, chloorverbindingen en andere chemicaliën te absorberen en zo uit het water te filteren. Hierdoor verbetert de smaak, de reuk en de helderheid van het water.

Het nadeel van dit type is dat het koolstof in poedervorm is, waarbij het risico bestaat van het ontstaan van het zogenaamde ‘channelling’. Na verloop van tijd kunnen in de poedermassa kleine kanaaltjes vormen, waardoor de filter zijn functie verliest en vervangen moet worden.

Waterfilter Activated Carbon Block

Dit waterfilter filtert tot 0,5 micron, zo worden er naast smaak- en reukverbetering ook cryptosporidium, guardia, E-coli en de meeste coliforme bacteriën verwijderd. Dit type is ook een actiefkool (ook bekend als Norit), maar dan in blokvorm, waardoor filtering tot 0,5 micron mogelijk is. De belangrijkste pathogene (ziekmakende) bacteriën welke sporadisch voorkomen in leidingwater zijn groter als 0,5 micron, maar kleiner dan 10 micron.

Waterfilter in-line UV

Door dit waterfilter worden zelfs nagenoeg alle micro-organismen, dus ook virussen, geïnactiveerd.

Levensduur en vervanging van een waterfilter

Wij hebben enkel waterfilters met een litercapaciteit van meer dan 10.000 liter. De levensduur is een jaar. Om de kwaliteit van het water en de koeler te garanderen, moeten de waterfilters eens per jaar vervangen worden. Indien dit niet gebeurt, dan zal het waterfilter uiteindelijk klappen. Dit heeft tot gevolg dat de enorme hoeveelheden, in de waterfilter verzamelde en opgehoopte bacteriën, ineens in het water komen, wat negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid.

Hulp nodig bij uw keuze? Gebruik onze ‘Coolculator’

Fles of leiding?
Aantal medewerkers?
Welke mogelijkheden?
Uw keuze!

Naar Coolculator