Kinderen te dik door frisdrank

7 december 2016

AMSTERDAM – “Mama ik heb dorst”, roept de 4-jarige Wouter. Zonder te vragen pakt hij een blikje frisdrank uit de koelkast. “Nee, geen cola”, roept zijn moeder en geeft haar kleuter vervolgens een pakje vruchtensap.

Steeds meer Nederlandse kinderen zijn te dik. Volgens de Gezondheidsraad is maar liefst 1 op de 7 kinderen in onsland te zwaar. Een serieus probleem dus menen gezondheidsexperts. Om het groeiend aantal kinderen met overgewicht een halt toe te roepen staat de week van het water (van 15 tot 21 mei) dit jaar onder meer in het teken van het belang van water voor kinderen.

Zuiveldrankjes

Kinderen drinken te weinig water, zo blijkt uit verschillende onderzoeken. Kleuters moeten bijvoorbeeld al één tot anderhalve liter vocht per dag drinken. Dat halen ze bij lange na niet. Een recente studie van de Universiteit van Gent toont aan dat maar liefst 98 procent van de kleuters minder dan deze aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vocht drinkt. “Dat is al erg genoeg, maar nog erger is wat ze drinken: te weinig water en te veel modieuze zuiveldrankjes, frisdranken en vruchtensappen”, menen de onderzoekers.

Hierdoor krijgen de kleuters te veel suiker binnen. Sommige van deze drankjes bevatten de hoeveelheid suiker van zo’n 7 suikerklontjes per glas. Behalve dat water calorieloos is, bevat het wel magnesium, calcium, natrium, kalium en fluoride. Allemaal elementen die het menselijk lichaam nodig heeft.

Ieder mens bestaat voor zo’n 70 procent uit water. Water in ons lichaam is nodig om afvalstoffen te verwijderen en om vitaminen, voedingsstoffen en mineralen te vervoeren. Bovendien regelt het onze lichaamstemperatuur. Als je te weinig water hebt gedronken merk je dat vaak al snel aan je concentratie. De hersenen bestaan voor 90 procent uit water en bij de geringste ‘uitdroging’ leidt dat al tot verminderde prestaties van het denk- en regelcentrum.