Koffie-automaat leidt niet tot besparing

7 december 2016

Met een flessenkoeler moedig je de waterdronk aan. De presentatiewaarde is zo hoog, dat er 30 tot 60 keer zoveel water wordt gedronken. Een gezonde ontwikkeling!

Bij meerdere bedrijven is gebleken dat de vervanging van de waterkoeler door een koudwatertap in de koffie-automaat leidde tot een afname van de waterdronk van ca. 90%. Hetgeen minder aan water wordt gedronken, wordt juist weer meer aan koffie gedronken. De koffie-automatenleveranciers weten dat ook. Vaak bieden ze deze extra koudwaterunit dan ook gratis aan.

Dat komt door de ontbrekende presentatiewaarde van het water. Er zit op de koffie-automaat een extra drukknop voor koud water: verder niets. Er gaat geen prikkel van uit om water te pakken.

Daarnaast vinden mensen het ook geen fijn idee om uit een warme dranken-automaat koud fris water te moeten pakken. In veel gevallen is het ook niet fris: het water komt uit hetzelfde uitgiftepunt als de koffie. Soms valt er een druppel koffie in. Als je dat één keer hebt meegemaakt, dan pak je niet zo gauw water meer. Door de toegenomen koffiedronk wordt er ook nauwelijks tot niets bespaard.

Een alternatief is een waterleidingkoeler

Deze waterkoeler wordt rechtstreeks op de waterleiding aangesloten. Je mist weliswaar de presentatie van de fles bronwater maar een losse koudwater-unit heeft nog altijd een veel hogere presentatiewaarde dan een geïntegreerde koudwaterunit.

Op deze wijze wordt er dan ook aanzienlijk bespaard.

Overige nadelen

  • Bij nagenoeg alle koffieautomaten met koud waterunit is er te weinig ruimte om een bidon of flesje met water te kunnen vullen
  • De koelcapaciteit is ook veel lager. Vaak wordt de koelcapaciteit niet eens gespecificeerd.
  • Leveranciers van koffieautomaten zijn doorgaans geen lid van de branchevereniging voor waterkoelers, de A.W.C.N. waardoor de zekerheid ontbreekt dat het onderhoud conform die richtlijnen wordt uitgevoerd, hetgeen juist bij koud water essentieel is.
  • Veel mensen vertrouwen koud- en heetwater uit één apparaat niet (verhoogd risico op legionellabesmetting)
  • De filters in de koffie-automaat zijn doorgaans (specifiek) bestemd voor warm water: niet voor koud water
  • Soms is er sprake van een te betalen bedrag per consumptie: er moet opeens ook betaald worden voor een bekertje water
  • Aangezien de waterunit ingebouwd wordt, gaat dit bij automaten met automatische bekeruitgifte ten koste van de bekercapaciteit: er zal vaker per dag bijgevuld moeten worden.

Voordelen

  • Eén leverancier minder, dus minder facturen
  • Een apparaat minder