Verontreinigd drinkwater

7 november 2016

Als er een kans is dat het drinkwater is verontreinigd krijgt u een kookadvies. Uw waterleidingbedrijf geeft bijvoorbeeld een kookadvies af als er een leiding gerepareerd is en er een kans is dat er wat vuil in de leiding is gekomen.

Een kookadvies betekent dat u het water uit de kraan eerst twee minuten moet koken voordat u het kan consumeren.

Preventieve maatregel

Een kookadvies is een preventieve voorzorgsmaatregel van uw Waterbedrijf. Op het moment dat zij u een kookadvies geven hebben zij nog geen enkele aanwijzing dat het water verontreinigd is. Uit voorzorg wil men zeker weten dat er daadwerkelijk niks mis is met het water. Om dat zeker te weten moet men minimaal 20 uur wachten op de uitslag van laboratoriumonderzoek van het drinkwater.

Oorzaak

Een kookadvies kan verschillende oorzaken hebben. Men kan tijdens bemonstering constateren dat er afwijkende normen zijn. Ook kan een kookadvies zijn afgegeven zijn vanwege een leidingbreuk of het weg vallen van de druk waardoor grondwater in de leiding kan komen en een bacteriële verontreiniging niet uit te sluiten is.

Hoe lang duurt een kookadvies?

Dat is afhankelijk van de situatie, maar meestal is een kookadvies drie tot vier dagen van kracht. Als u na een storing weer water uit de kraan heeft en een kookadvies heeft gekregen, dan neemt men monsters van het water uit de waterleidingen. Deze monsters worden in een laboratorium onderzocht op de aanwezigheid van bacteriën. Als het laboratoriumonderzoek uitwijst dat het water zonder koken weer geschikt is voor consumptie wordt dit gecommuniceerd richting alle betrokken klanten.

Wat zit er voor bacterie in het water? Wat zijn de risico’s?

De kans dat er een verontreiniging in het drinkwater zit is erg klein. Maar zou dit wel het geval zijn, dan zou het om een E-colibacterie kunnen gaan. Deze bacterie komt van nature voor in grond- en oppervlaktewater. Bij mensen met een verzwakte weerstand is er een kleine kans dat deze bacterie tot lichte maag- en darmklachten kan leiden.

Hoe kan ik het beste mijn water koken?

U kunt het beste uw water minimaal twee minuten laten koken in een fluitketel of een pan op het fornuis. De meeste elektrische waterkokers slaan af zodra het water kookt, u kunt met deze waterkokers het water dus niet twee minuten lang laten doorkoken. Let u ook op het gebruik van koffiezetapparaten. Deze verwarmen het water vaak niet twee minuten of langer op honderd graden Celsius. U kunt dus het beste gekookt water gebruiken voor deze apparaten.

Geldt het kookadvies alleen voor het drinken van water?

Ja, maar tijdens de periode van een kookadvies kunt u ook het water koken wat u voor tandenpoetsen en het spoelen van uw mond gebruikt. Let op dat u het water ook kookt voor bijvoorbeeld het maken van aanmaaklimonade, babyvoeding en ijsklontjes. Als u een koffiezetapparaat heeft dat direct op de waterleiding zit aangesloten, zoals bij veel bedrijven het geval is, dan geldt het advies om dit apparaat niet te gebruiken. Bij een kookadvies wordt aangeraden het kraanwater voor consumptie eerst 3 minuten te koken, een koffiezetapparaat kookt water meestal niet drie minuten lang op 100 graden Celsius.

Kan ik mijn koffiezetapparaat of Senseo gewoon gebruiken?

De meeste koffiezetapparaten verwarmen het water niet gedurende twee minuten op honderd graden Celsius. U kunt daarom het beste het reservoir van het koffiezetapparaat vullen met water dat al twee minuten heeft gekookt. Dit geldt ook voor Senseo-apparaten.

Bij bedrijven

Bij veel bedrijven zijn de koffiezetapparaten direct op de waterleiding aangesloten. Deze apparaten verwarmen meestal ook het water niet twee minuten op honderd graden Celsius. Daarom adviseren wij deze apparaten niet te gebruiken zolang een kookadvies geldt.

Ik heb per ongeluk water gedronken zonder het te koken. Wat nu?

U hoeft zich geen zorgen te maken. De kans is heel gering dat er iets mis is met uw drinkwater. Uw Waterbedrijf geeft uit voorzorg een preventief kookadvies. Mocht er wel iets aan de hand zijn met uw drinkwater, dan zou u eventueel lichte maag- en darmklachten kunnen hebben.

Kan ik gewoon afwassen of mijn vaatwasser gebruiken?

Ja, u kunt gewoon afwassen en uw vaatwasser gebruiken. Als u voldoende afwasmiddel gebruikt en zorgt dat uw servies goed droog is na het (af)wassen, dan is er niets aan de hand.

Kan ik gewoon mijn tanden poetsen?

U kunt gewoon uw tanden poetsen. We adviseren wel om het water waarmee u uw tanden poetst niet door te slikken. U kunt u er dan ook voor kiezen het water te eerst koken wat u voor tandenpoetsen en het spoelen van uw mond gebruikt, maar dit hoeft dus niet.

Ik moet naar de tandarts, waar moet ik op letten?

We adviseren om het water dat via apparatuur van de tandarts in uw mond komt, zoals via een boor of tandsteenverwijderaar, niet door te slikken. De meeste tandartsstoelen zijn overigens uitgevoerd met een afzuiginstallatie, waarmee het gebruikte water uit uw mond kan worden afgevoerd.

Kan ik gewoon douchen of in bad gaan?

U kunt gewoon douchen en in bad gaan, we adviseren u wel om in deze gevallen geen water door te slikken.

Moet ik het water voor mijn huisdier ook koken?

Dat verschilt per huisdier. Voor kleinere dieren zoals sommige honden, katten, konijnen, hamsters, muizen en cavia’s kunt u het water voor alle zekerheid preventief drie minuten koken. Grotere honden kunnen het water uit de kraan meestal zonder te koken drinken. Zij drinken namelijk buiten ook weleens uit de sloot of vijver. Dat geldt ook voor paarden en andere grote dieren. W

elke apparaten kan ik wel of niet gebruiken?

U kunt zonder problemen al uw apparaten zoals vaatwassers en wasmachines gebruiken. Alleen verdienen sommige apparaten zoals ijsblok-machines, waterkokers, waterkoelers, koffiezetapparaten en postmix-installaties (gebruikt in de horeca voor frisdranken) extra aandacht. Alle ijsblok-machines, waterkoelers en postmix-installaties die direct op de waterleiding zijn aangesloten kunt u beter niet gebruiken. Waterkokers en koffiezetapparaten verhitten het water meestal niet twee minuten of langer tot honderd graden Celsius. U kunt dus het beste het water uit de kraan eerst minimaal twee minuten op uw fornuis in een pan door laten koken voor u het gebruikt voor consumptie. Voor alle vragen over uw apparatuur kunt u het beste contact opnemen met de leverancier van deze apparatuur.

Wat doet Aqua Chain bij een kookadvies?

Het waterbedrijf communiceert een eventueel kookadvies rechtstreeks naar haar klanten. Hoe sneller wij op de hoogte worden gebracht van een kookadvies, des te sneller kunnen wij actie ondernemen. Zodra een kookadvies bij ons bekend wordt, faxen wij onze klanten met een waterleidingkoeler, deze koeler buiten gebruik te stellen. Zodra ‘sein veilig’ wordt gegeven, nemen wij contact op voor onderhoud en filtervervanging van de waterkoeler. Eventueel kan een waterkoeler met flessen bronwater worden ingezet tijdens de periode van kookadvies. Via onze website proberen wij u zo goed mogelijk op de hoogt te houden.